For mer informasjon om hvordan tariffavtaler opprettes ta kontakt med din aktuelle arbeidsgiverforening.
Kopi av faktura finner du på vår bedriftsportal.
Dersom du trenger hjelp med pålogging kan du sende en e-post til faktura@afpslv.no eller ringe oss på 22989800 og taste valget for bedriftsavdelingen.
Hvis du trenger bistand for å komme inn på bedriftsportalen, kan du kontakte Fellesordningen på telefon 22 98 98 00 eller faktura@afpslv.no.
Feil i antall ansatte skyldes vanligvis feil eller manglende innrapportering i NAVs Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister. For at fakturaen skal bli riktig er det viktig at dere til enhver tid oppdaterer informasjonen som er registrert der.
Premien beregnes basert på innrapporterte lønnsdata til SKD. Feil i premiegrunnlaget som skyldes feil i innrapportering av lønnsdata til SKD, vil automatisk bli korrigert på neste faktura dersom innrapporteringen er rettet hos SKD.
Alle disse opplysningene melder bedriften selv inn over A-meldingen.
Siden det kun beregnes premie for lønn mellom 1 og 7,1G vil premiebeløpet variere fra kvartal til kvartal. Les mer på vår side om premieberegning.
Hvis du har spørsmål til fakturaen, kontakt oss på faktura@afpslv.no
Gjelder tariffavtalen bare for én eller flere avgrensede enheter av et foretak (herunder geografisk adskilt) er det bare de ansatte i de tilsluttede enhetene som er omfattet.
Som arbeidsgiver må du som følge av dette betale for alle ansatte i omfattede enheter fra de fyller 13 år til og med det året de fyller 61 år. Det finnes likevel noen forhold som gjør at du kan søke fritak for enkelte grupper ansatte. Dette kan du lese mer om i artikkelen Hvem er med?
AFP er en tariffbasert ordning, en forutsetning for å ha rett på AFP er at din arbeidsplass er bundet av tariffavtale med AFP-bilag. I tillegg må du oppfylle våre vilkår knyttet til både ansiennitetsperiode og uttaksdato, og før eller samtidig som AFP-uttaksdato ta ut alderspensjon fra Folketrygden.
Ansiennitetsperioden - vilkår som må være oppfylt på din 62-årsdag:
Hovedregelen er at du i minst 7 av de 9 siste årene før du fyller 62 år må ha vært ansatt i én eller flere bedrifter tilsluttet Fellesordningen for AFP. For årskullene 1944-1954 gjelder egne overgangsregler:
1944 til 1951: 3 av 5 år
1952: 4 av 6 år
1953: 5 av 7 år
1954: 6 av 8 år
I nevnte ansiennitetsperiode må arbeidet i tilsluttet bedrift ha vært ditt hovedarbeidsforhold, og lønnen fra tilsluttet bedrift må ha vært høyere enn eventuelle øvrige inntekter.
Vilkår knyttet til uttaksdato:
Du kan tidligst søke med uttaksdato den første dagen i måneden etter fylte 62 år, du kan fritt velge å søke senere enn dette, (men uttaksdato må alltid være den første i en måned). Vi vurderer om vilkårene er oppfylt på din ønskede uttaksdato, og tre år tilbake i tid.
Hovedregelen er at du i denne perioden må ha vært sammenhengende ansatt og faktisk ha utført arbeid i en bedrift tilsluttet Fellesordningen for AFP. Dette betyr at du må jobbe hver måned, minstekravet til stillingsbrøk er 20 % av full stilling. Månedsinntekten må omregnet til årslønn overstige 1 G. Du må også ha hatt en årsinntekt på over 1 G i det foregående inntektsåret.
Unntak:
I de tre siste årene før ønsket uttaksdato kan du ha opphold i arbeidsforhold i tilsluttet bedrift på totalt 26 uker. Oppholdet kan imidlertid ikke være i starten eller slutten av treårsperioden.
Ved sykemelding utvides denne perioden til opptil 104* uker uten at du mister retten til å ta ut AFP. Dette kan du lese mer om i artikkelen sykepenger.
* For søkere født 1. mars 1955 eller senere, som søker uttak fra og med 1. juli 2018, er det ikke noe krav om at arbeidsoppgavene er opphørt. Oppsigelsen må fortsatt skyldes virksomheten eller arbeidsgiverens forhold.
Dersom du er permittert innenfor rammene av permitteringslønnsloven med tilhørende forskrift, vil du opparbeide deg ansiennitet i ordningen, forutsatt at du hadde gjort det om du ikke var permittert. Dette gjelder dersom du er permittert på uttakstidspunktet, de tre siste år før uttak, eller i ansiennitetsperioden. Du ansees som ansatt og reell arbeidstaker under permitteringen og kan dermed både søke om og starte uttak av AFP.
Den til enhver tid gjeldende permitteringslønnslov med tilhørende forskrift finner du på www.lovdata.no
Permitteringsvarsler må fremlegges i de tilfeller der arbeidstaker har vært permittert i løpet av de siste tre år før ønsket uttakstidspunkt.I de tre siste årene før ønsket uttaksdato kan du ha inntil 52* uker med 100 prosent ytelse av sykepenger eller arbeidsavklaringspenger. Hvis du en uke mottar slike ytelser, men samtidig jobber minst 20 prosent av full stilling, vil den aktuelle uken ikke regnes med i de tillatte 52* ukene.
De 52* ukene må ses i sammenheng med andre opphold du eventuelt har hatt i ansettelses– eller arbeidsforholdet i AFP-bedrift de siste tre år før uttaksdatoen. Slike opphold kan ha maks 26 ukers varighet. Har du i den nevnte treårsperioden hatt et opphold i arbeidsforholdet på for eksempel 10 uker, vil antall uker med tillatt sykemelding reduseres forholdsmessig, i dette eksempelet til 42* uker.
Etter uttakstidspunktet vil det ikke ha noen betydning for din AFP om du mottar sykepenger eller arbeidsavklaringspenger.
*For søkere født 1. mars 1955 eller senere, som søker uttak fra og med 1. juli 2018, kan oppholdet være 104 uker.
Kontakt Svein Aartun Bye på telefon
22 98 91 37
eller e-post
svein@afpslv.no